sunnuntai 31. tammikuuta 2016

"Isä on matkalla" osa 2/3

Oikeastaan Puolisoni ei ollut viikonloppuna matkalla vaan mökillä. Tinttanakin sen tietää, että se on ihan eri asia. Normaaleina arkipäivinä Isä on töissä "Ish tö", joskus Isä on matkalla "Ish ma", mutta nyt Isä oli mökillä "Ish mö". No, meidän kannaltamme tavallaan aivan se ja sama. Kävimme kirjastossa, leivoimme kakkua, tapasimme ystäviä ja matkustimme läheisen urheilutapahtuman ruuhkauttamilla busseilla keskustassa ostamassa muovailuvahaa, teetä ja pähkinöitä.

Olimmeko me keskustassa käydessämme matkalla? Matkustimme julkisella liikennevälineellä paikkaan, jossa kulutimme vapaa-aikaa ja matkustimme samoin takaisin kotiin. Eikö se ole matka? Ollaanko matkalla aina yötä? Onko se muuten vierailu tai käynti? Jos Isä oli viikonlopun mökillä kymmenien kilometrien päässä, niin eikö se ole ihan oikea matka? Emme kuitenkaan kertoisi olleemme matkalla. Puolisoni oli mökillä ja me kävimme keskustassa kaupoilla.

Yleisesti hyväksyttyä matkoja on paljon erilaisia. On työmatkoja, koulumatkoja, työmatkoja esimerkiksi konferenssiin, lomamatkoja, ulkomaanmatkoja, kotimaanmatkoja, pikamatkoja, lentomatkoja, automatkoja, tutkimusmatkoja ja aurinkomatkoja. Toki tässä on kyse kielen tavasta ilmaista samalla sanalla eri tyyppisiä tapahtumia. Mutta mikä määrittelee esimerkiksi lomamatkan? Toki matkaava henkilö on tällöin lomalla tai ainakin vapaalla. Yleensä lomamatka kestää vähintään yhden yön tai ainakin aivan koko päivän aamusta iltaan. Mutta jos menee ystävän mökille tai sukulaisten luo, onko se silloin lomamatka?

Itse asiassa minähän harrastan matkailua. Se on hyvä. Matkailu avartaa. Tärkeintä ei ole määränpää, vaan itse matka. Ja höpö höpö. Tätä voi jokainen töistä myöhästyjä kokeilla selityksenä: tärkeintä ei ole päästä perille, kun itse matka oli niin avartava, että aikaa vierähti. Maassamme liikennöivä rautatieyritys voisi kokeilla seuraavissa iskulauseissaan samoja elementtejä.

Mitä pidempi matka, sitä ihanampaa on päästä perille (mieluiten mukavaan hotelliin) ja heittäytyä sängylle, kun määränpää on saavutettu ja voi alkaa rentoutua. Erityisesti kotimatkalla määränpää on se kaikkein tärkein ja matkalla on vain välinearvo.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti